Problemi sa stopalima


Stalno ih stežemo neodgovarajućom obućom, zaboravljamo da obratimo pažnju i da se brinemo o njima, mučimo ih visokim potpeticama ili vršimo pritisak na njih zbog prekomerne težine. Sve ove stvari dovode do bolesti nogu. Kao što napravimo remont automobila s vremena na vreme - proveravamo točkove i menjamo gume, tako treba da brinemo i za naše noge.

Koji su najčešći problemi stopala?

 • Urasli nokti

  Uzrok uraslih noktiju je pritisak na nokat koji se „ukuopava” u kožu u uglovima ivica. Kako nokat raste, javljaju se upala i povećava se bol. Ovo stanje može biti uzrokovano nošenjem suviše uske cipele ili nepravilnog sečenja noktiju.

  Da biste sprečili ovaj problem, nokat mora biti pravilno odsečen i njegovi fragmenti uklonjeni . Ovu proceduru je najbolje obavljati u pedikir salonu, da bi izbegli bilo kakve komplikacije. U kućnim uslovima kako bi se sprečilo urastanje noktiju kao rešenje se može koristiti proizvod sa sastojcima koji omekšavaju nokte. Pored toga, preporučljivo je da se nosi udobna obuća.

 • Žuljevi

  Zadebljanje epidermisa ima ulogu da zaštiti kožu od pritiska ili druge traume. Najčešće se nalazi na površini iza prstiju i na mestu gde se prsti međusobno dodiruju. Karakteristika ovog problema je kost postavljena centralno i u kontaktu je sa krvnim sudovima i nervima. Svaki pritisak izaziva nelagodnost u ovom mestu.

  Da se otarasite bola, preporučuje se da se koristite specijalni proizvodi, koji sadrže na primer, salicilnu kiselinu. Ukoliko ova terapija ne radi, potrebno je potražiti pomoć pedikira.

 • Kalusi

  To su okrugla ili ovalna zadebljanja epiderma. Ono što ih identifikuje je gruba koža, i najčešći su iznad koštanih struktura, najčešće na tabanima, ili u nivou glave metatarsalne kosti. Nisu inervisani, ali mogu izazvati bol prilikom pritiska na okolna tkiva koja su inervisana. Mogu se ukloniti u ordinaciji sa posebnim instrumentima.

 • Ispucala koža

  Najčešće se javlja na mestima gde koža rasteže i ima malu fleksibilnost. Obično na petama, stopalima i u predelu palca.

  Pojava ispucalosti kože može imati veoma različite uzroke kao što je nedovoljna hidratacija spoljnih slojeva kože uzrokovana metaboličkim poremećajima. Drugi razlog može biti gojaznost, deformiteti stopala, iritacije kože uzrokovane neudobnim cipelama ili kožna oboljenja kao što su psorijaza ili Ichthiosis. Često je uzrok pucanja kože generalno starenje organizma.

  Pukotine su često vrlo duboke, krvare, zahtevaju lečenje, ali prvo redovnu negu. Pored korišćenja kreme za dnevnu negu (na primer sa vitaminom A), preporučuje se za uklanjanje viška kože kao i tretman posebnom maskom za pukotine u salonu za pedikir.

Saveti za sprečavanje oboljenja stopala


 • Hidratacija kože sa specijalnim kremama preporučenih za ovu zonu
 • Nositi udobne cipele koje ne izazivaju nelagodnost
 • Nositi čarape kada se obuvaju cipele
 • Izbegavati hodanje bosim nogama po čvrstoj podlozi kao što je asfalt
 • Regulisati prekomernu telesnu težinu
 • Piling tretmani

Inovativna metoda


Pedikir, klasična ili masaža pritiskom, parafinska kada, biljna i terapija aromatičnim uljima, piling i hranljive obloge, dobro su poznate metode za lečenje problema stopala. Inovativna metoda koja se može koristiti kod kuće, sprečavajući pojavu bolne ispucale kože su piling čarape.

Proces pilinga je prirodni mehanizam koji uklanja mrtve ćelije kože. Piling čarape poseduju kiseline iz biljaka - kao glikolna kiselina, salicilna kiselina, mlečna kiselina - koje intenzivno omekšavaju kožu i uklanjaju mrtve ćelije kože.

Efekti zavise od stanja kože stopala prilikom postupka. Proces pilinga počinje nakon 5-6 dana posle upotrebe i može trajati oko dve nedelje. Njegov intenzitet varira od osobe do osobe i zavisi od početnog stanja kože. To je prirodan proces, nije štetan po zdravlje. Ono što je najvažnije, uklanjanje mrtve kože postepeno otvara put za novu, meku i svilenkastu kožu.